Како има корист прехранбената индустрија од чисти простории?

News-Thumbnail-Food-Manufacturing

Здравјето и благосостојбата на милиони зависи од способноста на производителите и пакувачите да одржуваат безбедна и стерилна средина за време на производството. Ова е причината зошто професионалците во овој сектор се држат до многу построги стандарди од другите индустрии. Со толку големи очекувања од потрошувачите и регулаторните тела, се поголем број на прехранбени компании се одлучуваат да користат чисти простории.

Како работи чиста соба?

Со строги системи за филтрирање и вентилација, просториите за чистење се целосно затворени од остатокот на производствениот капацитет; спречување на контаминација. Пред да се испумпува воздухот во вселената, тој се просејува за да се зафати мувла, прашина, мувла и бактерии.

Од персоналот кој работи во чиста просторија се бара да се придржуваат до ригорозни мерки на претпазливост, вклучувајќи чисти костуми и маски. Овие простории, исто така, внимателно ја следат температурата и влажноста за да обезбедат оптимална клима.

Предности на чисти простории во прехранбената индустрија

Чисти простории може да се најдат во бројни апликации низ прехранбената индустрија. Поточно, тие се користат во месни и млечни објекти, како и при преработка на храна што треба да содржи глутен и лактоза. Со создавање на најчиста можна средина за производство, компаниите можат да им понудат на своите клиенти мир на умот. Тие не само што можат да ги чуваат своите производи ослободени од контаминација, туку можат да го продолжат рокот на траење и да ја зголемат ефикасноста.

Треба да се почитуваат три основни барања при работа со чиста просторија.

1. Внатрешните површини мора да бидат непропустливи од микроорганизмите, да користат материјали што не создаваат снегулки или прашина, да бидат мазни, пукнати и разбирливи, како и лесни за чистење.

2. Сите вработени мора да бидат целосно обучени пред да се добие пристап до чиста соба. Како најголем извор на контаминација, секој што влегува или излегува од просторот мора да биде управуван високо, со контрола врз тоа колку луѓе влегуваат во просторијата во дадено време.

3. Мора да се воспостави ефикасен систем за циркулација на воздухот, отстранувајќи ги несаканите честички од просторијата. Откако ќе се исчисти воздухот, тој може да се дистрибуира назад во просторијата.

Кои производители на храна инвестираат во технологија за чиста соба?

Покрај компаниите кои работат во индустријата за месо, млечни производи и специјализирани побарувања за исхрана, други производители на храна што користат технологија за чисти простории вклучуваат: мелење жито, зачувување овошје и зеленчук, шеќер и слатки, пекари, подготовка на производи од морска храна итн.

За време на периодот на несигурност што произлегува од ширењето на коронавирусот и зголемувањето на бројот на луѓе кои бараат алтернативи за храна специфични за диети, знаејќи дека компаниите во прехранбената индустрија користат чиста просторија е исклучително добредојдена. Airwoods им нуди професионални решенија за затворени простории за клиенти и имплементираат сеопфатни и интегрирани услуги. Вклучувајќи анализа на побарувачката, дизајн на шема, понуда, налог за производство, испорака, упатства за градба и одржување на секојдневна употреба и други услуги. Тој е професионален обезбедувач на услуги на системот за затворени простории за чиста просторија.


Време на објавување: 15-ти ноември-20-2020 година