Основи на FFU и дизајн на системот

FFU

Што е единица за филтрирање на вентилатори?

Единицата за филтрирање на вентилаторот или FFU е неопходна дифузор за ламинарен проток со интегриран вентилатор и мотор. Вентилаторот и моторот се тука за да се надмине статичкиот притисок на внатрешно монтираниот филтер HEPA или ULPA. Ова е корисно за апликации за реновирање кога постојната моќност на вентилаторот од управувачот на воздухот е недоволна за надминување на падот на притисокот на филтерот. FFU се идеално прилагодени за нова градба каде се потребни високи стапки на промена на воздухот и ултра чиста околина. Ова вклучува апликации како што се болнички аптеки, области со фармацевтски состојки и микро електроника или други чувствителни производствени капацитети. FFU може да се користи за брзо и лесно надградување на ISO класификацијата на просториите едноставно со додавање на единици за филтрирање на вентилатори на таванот. Вообичаено е ИСО плус 1 до 5 чисти простории за целиот таван да бидат покриени со единици за филтрирање на вентилатори со употреба на FFU наместо централен управувач на воздух за да се обезбедат потребните промени на воздухот. Големината на управувачот на воздухот може значително да се намали. Дополнително, со голем број на FFU, неуспехот на еден FFU не ја загрозува функционалноста на целиот систем.

FFU 2

Дизајн на системот:
Типичен дизајн на системот за чиста просторија е да се користи заеднички пленум со негативен притисок каде што FFU извлекува околен воздух од заедничките повратници и се меша со состојбата што ја сочинува воздухот од единицата за управување со воздухот. Една голема предност на системот на заеднички пленум FFU со негативен притисок е тоа што ги елиминира ризиците од миграција на загадувачите од таванскиот пленум во чистиот простор подолу. Ова овозможува да се користи помалку скап и сложен таван систем. Алтернативно, за инсталации со помалку единици.

Стандардна големина:
FFU може да се извлече директно од управувачот на воздухот или од терминалниот уред. Ова е идеално за апликации за реновирање каде што просторот се надоградува од ламинари што не се филтрираат во FFU со канал. FFU се обично достапни во три големини, 2ft x 2 ft, 2ft x 3 ft, 2 ft x 4ft и се дизајнирани да се вклопат во стандардна мрежа за суспендирани тавани. FFU обично се со големина од 90 до 100 FPM. За најпопуларна големина од 2ft x 2 ft, ова е еднакво на 480 CFM за модел на заменлив филтер од страна на просторијата. Промените на филтрите се неопходен дел од редовното одржување.

Filter Size

Стилови на филтрирање:
Постојат два различни стилови на FFU кои ги олеснуваат промените на филтрите на различни начини. Моделите на филтри што можат да се заменат од собата овозможуваат пристап до филтерот од страната на просторијата без да се наруши интегритетот на таванскиот систем. Единиците што можат да се отстранат од собата имаат интегриран раб на нож кој се вклучува во заптивката за гел за филтрирање за да се обезбеди врска без протекување. Заменливите единици на клупите мора да се отстранат од таванот за да се замени филтерот. Филтрите што можат да се заменат во клупите имаат 25% поголема површина на филтерот што овозможува поголеми стапки на проток на воздух.

Motor

Опции за мотор:
Друга опција што треба да ја разгледате при избор на единица за вентилатор е вид на мотор што се користи. Моторите од типот на индукција на PSC или AC се поекономична опција. ECM или DC моторите без четки се опција за поголема ефикасност со микро процесори кои се оптимизираат за перформансите на моторот и овозможуваат моторно програмирање. Кога користите ECM, има две достапни моторни програми. Првиот е постојан проток. Постојаниот проток на моторната програма го одржува протокот на воздух низ единицата на филтерот на вентилаторот независно од статичкиот притисок додека филтерот се вчитува. Ова е идеално за дизајни на заеднички пленум во негативен притисок. Втората моторна програма е постојан вртежен момент. Програмата за мотор со постојан вртежен момент го одржува тој вртежен момент или ротационата сила на моторот независно од статичкиот притисок додека филтерот се вчитува. За да се одржи постојан проток на воздух низ единицата на филтерот на вентилаторот со програма за постојан вртежен момент, потребен е терминал или вентил вентил независно од возводниот притисок. FFU со програма за постојан проток не треба директно да се внесува во терминален уред независен од напротив притисок, бидејќи тоа предизвикува и паметните уреди да се борат за контрола и може да доведе до осцилација на протокот на воздух и слаби перформанси.

Constant Torque
Constant Flow

Опции за тркала:
Покрај опциите за мотор, постојат и опции за две тркала. Напредните заоблени тркала се стандардна опција и се компатибилни со програмата за мотор EC и постојан проток. Заоблените тркала наназад, иако не се компатибилни со програмата за постојан проток, се повеќе енергетски ефикасна опција.

Forward Curved Wheel

FFU постојано ја зголемуваат популарноста поради нивниот енергетски ефикасен дизајн и намалениот ризик од застој како резултат на децентрализираниот систем за управување со воздухот. Модуларниот дизајн на системите FFU овозможува брзи и едноставни промени во ISO класификациите на чисти простории. FFU имаат многу корисни карактеристики и опции кои овозможуваат целосно прилагодување на системот и целосен опсег на опции за контрола на одлики што овозможуваат брзо вклучување и пуштање во работа и целосна контрола и следење на системот за време на работата.


Време на објавување: Дек-17-2020