Разликата помеѓу просторијата за позитивен и негативен притисок

Cleanroom HVAC

Од 2007 година , Ервудсвудс посвети на обезбедување на сеопфатни решенија за разновидност на различни индустрии. Ние исто така обезбедуваме професионално решение за чиста просторија. Со домашни дизајнери, инженери со полно работно време и посветени менаџери на проекти, нашиот стручен тим помага во секој аспект на создавање чиста просторија - од дизајн до конструкција и монтажа - за да обезбеди по мерка решенија за широк спектар на индустрии. Без разлика дали клиентот бара стандардна или високо специјализирана област; позитивна чиста просторија за притисок на воздухот или чиста просторија за негативен притисок на воздухот, ние се истакнуваме во работата со спецификациите на клиентите, за да произведеме решенија што ги надминуваат очекувањата, а не буџетот.

Разликата помеѓу позитивна и негативна просторија за чиста просторија

Ако размислувате за чиста соба, веројатно се обидувате да соберете што повеќе информации. Кој тип чиста соба е погоден за вас? Кои индустриски стандарди треба да ги исполнувате? Каде ќе оди вашата чиста соба? Ја добивате сликата. Па, една информација што би можела да ви биде корисна е разбирање на разликата помеѓу просториите за чистење со позитивен и негативен притисок на воздухот. Како што веројатно веќе знаете, протокот на воздух игра водечка улога во одржувањето на вашата чиста просторија на ниво, но она што можеби не сте го знаеле е дека притисокот на воздухот може да има голем ефект и на тоа. Еве поделено образложение за секој позитивен и негативен притисок на воздухот.

Positive_Air_Pressure

Што е чиста соба со позитивен притисок?

Ова значи дека притисокот на воздухот во вашата чиста просторија е поголем од околното опкружување. Ова се постигнува со употреба на HVAC систем, постигнат со испумпување на чист, филтриран воздух во чиста просторија, генерално преку таванот.

Позитивниот притисок се користи во чисти простории каде приоритет е да се чуваат сите можни микроби или загадувачи надвор од чистата просторија. Во случај да има истекување или да се отвори врата, чистиот воздух ќе се исфрли од чистата просторија, наместо нефилтрираниот воздух да се влезе во чистата просторија. Ова работи нешто слично како да го надувувате балонот; кога одврзувате балон, или го пукате, воздухот брза надвор бидејќи воздушниот притисок во балонот е поголем од притисокот на амбиентниот воздух.

Собите за позитивен притисок се користат првенствено за индустрии каде што просторијата за чисти простории функционира да го одржува производот чист и безбеден од честички, како во микроелектронската индустрија каде дури и најситната честичка може да го наруши интегритетот на микрочиповите што се произведуваат.

Negative_Air_Pressure

Што е чиста просторија со негативен притисок?

За разлика од просторијата за чиста просторија со позитивен притисок, негативниот простор за негативен притисок на воздухот одржува ниво на притисок на воздухот што е пониско од оној на околната просторија. Оваа состојба се постигнува со употреба на HVAC систем кој континуирано го филтрира воздухот од просторијата, испумпувајќи чист воздух во просторијата близу до подот и цицајќи го повторно во близина на таванот.

Негативниот притисок на воздухот се користи во чисти простории каде целта е да се избегне каква било можна контаминација во просторијата за чиста просторија. Прозорците и вратите треба да бидат целосно запечатени, а со помал притисок, воздухот надвор од чистата просторија веројатно ќе тече во него, наместо да излегува од него. Помислете на тоа како празна чаша што ќе ја поставите во кофа со вода. Ако ја туркате чашата во вода, нагоре, водата се влева во чашата, бидејќи има помал притисок од водата. Чистата соба со негативен притисок е како празната чаша овде.

Значајната точка на разликата помеѓу двете е тоа што системите за позитивно ограничување на притисокот го штитат процесот, додека негативното го штити лицето. Негативните простории за негативен притисок се користат во индустрии кои произведуваат фармацевтски производи, прават биохемиско тестирање, а исто така и во болниците за сериозно заразни пациенти во карантин. Секој воздух што тече од просторијата треба прво да излезе од филтерот, осигурувајќи дека нема загадувачи да избегаат.

Сличности помеѓу просторијата за позитивен притисок и негативниот притисок?

Иако функциите на просториите за позитивен притисок и негативен притисок се доста различни, тие се некои сличности меѓу двете. На пример, двата вида бараат употреба на:

1. Моќни филтри за ХЕПА, на кои, заедно со останатите делови од системот HVAC, им треба внимателно одржување

2. Самозатворени врати и правилно запечатени прозорци, wallsидови, тавани и подови за да се олесни одржувањето на соодветните нивоа на притисок на воздухот

3. Повеќекратни промени на воздухот на час за да се обезбеди правилен квалитет на воздухот и услови на притисок

4. Простории за вработување на вработените во потребната заштитна облека и доставување на потребните материјали и опрема

5. Системи за следење на притисок во линија

Ако имате повеќе прашања во врска со негативните и позитивните простории за чистење на воздухот или ако сакате да купите чиста соба за вашата деловна активност, контактирајте денес со Ервудс! Ние сме вашата едношалтерска куќа за да го добиеме совршеното решение. За дополнителни информации во врска со нашите можности за чиста соба или за да разговарате за вашите спецификации за чиста соба со еден наш експерт, контактирајте не или побарајте понуда денес.


Време на објавување: 22-декември 20-20