I SE LALOLAGI VAVE, E LE'O SE FA'ATA'U'U'U, O LE SOLAFOLA.

2022072901261154NziYb

A o faʻaleagaina e le vevela tele le Iunaite Setete, Europa ma Aferika, ma maliliu ai le faitau afe o tagata, ua lapatai mai saienitisi o le mea sili ona leaga o le a oʻo mai.Faatasi ai ma atunuu o loʻo faʻaauau pea ona pamuina kasa oona i totonu o le ea ma le avanoa o le feterale aoga o suiga o le tau o loʻo malepelepe i totonu o le US, o le vevela o lenei taumafanafana e foliga mai e vaivai i le 30 tausaga.

O le vaiaso nei, na molimauina ai e le toʻatele o aʻafiaga mataʻutia o le vevela tele i totonu o se atunuʻu e leʻi saunia mo le vevela o le vevela.I Peretania, lea e seasea ai le ea malulu, tapunia femalagaiga lautele, tapunia aoga ma ofisa, ma faaleaogaina e falemai faiga e le o faalavelave faafuasei.

O le ea malulu, o se tekinolosi ua manatu le toatele i atunuu sili ona tamaoaiga o le lalolagi, o se meafaigaluega laveai ola i taimi o galu vevela ogaoga.Peita'i, e na'o le 8% o le 2.8 piliona tagata o lo'o nonofo i nofoaga e sili ona vevela - ma e masani ona sili ona matitiva - o vaega o le lalolagi o lo'o i ai le AC i o latou fale.

I se pepa talu ai nei, o se vaega o tagata suʻesuʻe mai le Harvard China Project, o loʻo nofo i le Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), na faʻataʻitaʻiina le manaʻoga i le lumanaʻi mo le ea malulu e pei o aso e faʻateleina ai le vevela i le lalolagi atoa.Na maua e le 'au se va tele i le va o le AC o loʻo iai nei ma mea o le a manaʻomia i le 2050 e faʻasaoina ai ola, aemaise lava i atunuu maualalo tupe maua ma atinaʻe.

Na faʻatatau e le au suʻesuʻe, i le averesi, e le itiiti ifo i le 70% o le faitau aofaʻi i le tele o atunuʻu o le a manaʻomia le ea malulu i le 2050 pe a fai o loʻo faʻaauau pea le siʻitia o le fua o faʻamalama, ma o lena numera e sili atu ona maualuga i atunuu equatorial e pei o Initia ma Initonesia.Tusa lava pe ausia e le lalolagi le tapulaa o le emission ua faataatia i Paris Climate Accords - lea e le o i luga o le ala e fai - o le averesi o le 40% i le 50% o le faitau aofaʻi i le tele o atunuu mafanafana o le lalolagi o le a manaʻomia pea le AC.

"E tusa lava po o le a le auala e faʻafefe ai, e manaʻomia le tele o le faʻaleleia o le ea malulu poʻo isi avanoa malulu mo le faitau piliona o tagata ina ia latou le aafia i nei vevela vevela i o latou olaga atoa," o le tala lea a Peter Sherman. , o se tagata postdoctoral i le Harvard China Project ma le tusitala muamua o le pepa talu ai nei.

Sherman, faatasi ai ma le uso a Haiyang Lin, ma Michael McElroy, le Gilbert Butler Polofesa o le Saienisi Siosiomaga i le SEAS, sa vaavaai faapitoa i aso o le tuufaatasiga o le vevela ma le susu, e fuaina i le mea ua taʻua o le vevela o le susua mama, e mafai ona fasiotia e oo lava i talavou. , tagata soifua maloloina i ni nai itula.O nei mea mata'utia e mafai ona tupu pe a lava le maualuga o le vevela po'o le maualuga o le susu e taofia ai le afu mai le malulu o le tino.

“E ui ina matou taulaʻi atu i aso na sili atu ai le vevela o le pulupulu faʻafaigofie e sili atu nai lo le maualuga o le vevela e lamatia ai le ola i le tele o tagata, o le vevela o le pulupulu susu i lalo ifo o le faitotoʻa atonu e matua le toʻa ma lamatia lava e manaʻomia ai le AC, aemaise lava mo tagata vaivai. ,” o le tala lea a Sherman."O lea, e foliga mai o se faʻatauvaʻa le tele o le a manaʻomia e tagata AC i le lumanaʻi."

Na tilotilo le 'au i ni lumana'i se lua - o le tasi lea e matua fa'atupula'ia ai le fa'aosoina o kasa oona mai le averesi o aso nei ma le vaeluagalemu i le lumana'i lea e fa'aitiitia ai le kasa ae le fa'aumatia atoa.
 
I le lumanaʻi maualuga-emissions, o le au suʻesuʻe faʻatatau e 99% o le faitau aofaʻi o le taulaga i Initia ma Initonesia o le a manaʻomia le ea malulu.I Siamani, o se atunuʻu e iai le tala faʻasolopito o le tau, na faʻatatau e le au suʻesuʻe e tusa ma le 92% o le faitau aofaʻi o le a manaʻomia le AC mo faʻalavelave vevela.I Amerika, e tusa ma le 96% o le faitau aofaʻi o le a manaʻomia le AC.
 
O atunuu maualuluga e pei o le US ua sili atu ona saunia mo le lumanaʻi sili ona leaga.I le taimi nei, e tusa ma le 90% o le faitau aofaʻi o le US e maua le AC, faʻatusatusa i le 9% i Initonesia ma naʻo le 5% i Initia.
 
Tusa lava pe faʻaitiitia faʻamalo, e manaʻomia pea e Initia ma Initonesia le faʻapipiʻiina o le ea malulu mo le 92% ma le 96% o latou faitau aofaʻi i le taulaga.
 
Ole tele ole AC ole mana'omia tele le malosi.O galu vevela tele o loʻo faʻalavelaveina ai laina eletise i le lalolagi atoa ma o le faʻateleina o le manaʻoga mo AC e mafai ona tuleia ai faiga o loʻo i ai nei i le tulaga malepe.I totonu o le US, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ea malulu ua sili atu nai lo le 70% o le maualuga o le manaʻoga o le eletise i aso vevela tele i nisi setete.
 
"Afai e te faʻateleina le manaʻoga AC, e iai se aafiaga tele i luga ole eletise eletise," o le tala lea a Sherman."E faʻalavelave ai le faʻasologa ona o le a faʻaogaina e tagata uma le AC i le taimi e tasi, e aʻafia ai le maualuga o le manaʻoga o le eletise."
 
“Pe a fuafua mo faiga eletise i le lumanaʻi, e manino lava e le mafai ona e faʻateleina le manaʻoga o aso nei, aemaise lava mo atunuu e pei o Initia ma Initonesia,” o le tala lea a McElroy."Tekinolosi e pei o le malosi ole la e mafai ona aoga tele mo le taulimaina o nei luʻitau, aua o le faʻaogaina o le sapalai e tatau ona fetaui lelei ma nei vaitau maualuga o manaʻoga."
 
O isi ta'iala e fa'aitiitia ai le mana'omia o le eletise e aofia ai fa'amama fa'amama, lea e fa'aogaina ai le malosi fa'aitiitia nai lo le ea malulu.Poo le a lava le fofo, e manino lava o le vevela tele e le na o se faafitauli mo tupulaga o le lumanai.
 
"O se faʻafitauli lea mo le taimi nei," o le tala lea a Sherman.


Taimi meli: Sep-07-2022

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou
Tuu lau Feau