O LE A LE VENTILATION I LE FALE?(3 ITU AUTU)

O nai tausaga ua tuana'i ua va'aia ai le fa'aleleia atili o le ea o le fale nai lo se isi lava taimi, ae maise lava i le fa'atupula'ia o fa'ama'i fa'ama'i.E uiga uma i le lelei o le ea i totonu o le fale e te manavaina, lona saogalemu, ma faiga lelei e mafai ai.

O lea la, o le a le mea e fa'afefe ai le fale?

Mo i latou e le masani ai, o lenei pou o le a faʻamatalaina mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le faʻaleleia o le fale ma ituaiga eseese o loʻo i ai.

O le a le Ea ile Fale?

O le ea i totonu o le fale o le fesuia'i faifaipea o le ea i totonu o se avanoa tapuni.O le fa'avevelaina e aveese ai le ea tuai i totonu ma fa'amalosia le tafe mai o le ea fou mama.O le tele o fa'aoga ea i totonu o le fale o lo'o i ai, ae o lo'o pa'u uma i lalo o vaega e tolu-fa'alenatura, va'aiga, ma le fale atoa.

Aisea e Taua ai le fa'a'avevela ile fale?

E tatau ona fa'ataunu'uina ni galuega se lua e fa'atino e se faiga fa'alelei sa'o ile fale:

  • Ia mautinoa e vave alu atu le ea tuai i le si'osi'omaga a'o le'i o'ona i le soifua maloloina o tagata.
  • Fa'ailoa atu le ea mama, fou mai le si'osi'omaga pe a alu ese le ea tuai i totonu

Aisea ua faapea ai?

O avanoa i totonu e tele ituaiga kasa o lo'o i ai.O mea faigaluega ile fale e pei ole fa'avevela vai, ogaumu, ma kesi kuka e maua mai ai kasa eseese (ma e masani ona afaina).O le ea e te manavaina (CO2) o se kesi foi.

O mea filogia e pei o le ammonia, nitrous oxide, ma le sulfur dioxide e mafai ona sau mai fafo poʻo totonu.O nei kasa uma e tu'ufa'atasi e maua ai se vaega tele o le ea tele o so'o se avanoa.

Afai e le mafai e le ea i totonu ona sao i totonu o le siosiomaga, o le a susu, pala, ma le lelei mo tagata o le fale.O le mea lea, o le ea i totonu e tatau ona suia i taimi uma i le ea fou mai fafo e tumau ai le soifua maloloina mo le manava.

O le mea lea, o le sini atoa o le ea o le faʻamautinoaina o le faʻaauauina o fefaʻatauaiga o le ea i totonu ma fafo i se auala sili ona lelei e mafai ai ona tausia le soifua maloloina o tagata o loʻo nofoia soʻo se avanoa.

O fale e maua ai le tele o le susū i aso uma ma vaitau.Afai e le mafai ona sola atoa le ausa i totonu o le fale, pe laititi le tafe o le ea i totonu o le fale, o le a faʻamalosia e le ausa vai le tuputupu aʻe o limu ma faʻasalalau isi allergens.

O le maualuga o le susu i totonu e le na'o le le lelei mo tagata nofoia.E tele foi sona sao i le taugata o pili o le malosi.E mafua ona o faiga fa'alili ma fa'avevela e masani ona galue malosi ina ia fa'amalieina tagata o lo'o nofoia.

Talu ai tatou te fa'aaluina le 90% o le aso i totonu o le fale, o le lelei o le ea i totonu o avanoa puipui e tatau ona maualuga e mafai ai ona aloese mai fa'afitauli tau soifua maloloina.

Ituaiga Fa'alelei ile Fale

E pei ona talanoaina, e tolu ituaiga autu o le ea ile fale: faʻanatura, vaʻaia, ma le fale atoa.Se'i o tatou va'ava'ai i sitaili ta'itasi nei, o nisi o a latou vaega laiti, ma o latou lelei ma leaga.

Ea faanatura

Fa'alenatura po'o le le pulea o le ea o le fesuia'iga i le va o le ea masani mai fafo ma totonu o le ea e ala i faamalama ma faitotoa.

O le faiga sili ona taatele ma sili ona faigofie o le fa'afefe.E pei ona taʻu mai e lona igoa, e masani ma e le manaʻomia se meafaigaluega.O lea la, ose faiga fa'alelei fale e leai se totogi pe'ā iai ni fa'amalama ma faitoto'a.

green-home-air-quality_ventilation

O ona faaletonu e aofia ai:

Le faatuatuaina

Maualuga Maualuga

Le Fa'aosoina o mea Fieleia

Leai se Tulafono Faatonutonu ma Puipuiga

 

Fa'a'ave'ele'ele

E pei ona taʻu mai e lona igoa, o le ea ea e mafai ai ona fesuiai le ea i se nofoaga faapitoa i totonu o se fale.O le fa'afefe o le ea e mafai fo'i ona fa'ate'aina ai mea leaga o le ea ma le susu mai avanoa i totonu.E mafai ona e tu'ufa'atasia lenei faiga fa'atasi ma le fa'alenatura fa'alenatura po'o isi faiga fa'afefe mo le lelei o le ea.

O se tasi o fa'ata'ita'iga masani o le fa'afefe o le va'a o le ili fa'asusu i faleta'ele fa'aonaponei e fa'ate'a ai le susu ma mea o lo'o i totonu o umukuka e aveese ai le asu o kuka.Ae ui i lea, e pei o le ea faanatura, o le ea ea e sau ma ni itu le lelei.

Muamua, o le a le lava le fa'aogaina o le ea mo le fale atoa talu ai e na'o le fa'aleagaina ma le susu i le puna.Lona lua, o le ta'avaleina o ili fa'a'ave'u mo taimi uumi o le a fa'aitiitia ai lo latou aoga.Atonu latou te amata fa'ataga le tele o mea leaga i totonu nai lo le tu'uina i fafo.

Pe a le aoga le tu'ufa'atasiga o le fa'alenatura fa'alenatura ma le fa'afefe i le tu'uina atu o le ea sa'o, e avea le fa'alelei o le fale atoa ma mea sili ona lelei.

 

Fa'a'ave'aveina o le Fale Atoa

O le ea o le fale atoa o le ituaiga sili lea o le ea i totonu o le fale e faʻaleleia ai le lelei o le ea i totonu.E le pei o le ea faanatura, e mafai ona e pulea le tafe mai o le ea i le fale atoa.O se taunuuga, e mafai ona e fiafia i le lava o le ea i luga o lou avanoa.

E fa ituaiga o fa'aoga fa'alelei ile fale atoa.

O ituaiga e aofia ai:

  • Usu
  • Sapalai
  • Paleni
  • Vave po'o Malosiaga Toe Fa'aleleia Faiga

Se'i o tatou va'ava'ai loloto i ituaiga eseese o faiga ea ea i totonu o le fale atoa.

Fa'a'ave'esea

O faiga fa'avevela fa'avevela e fa'avaivaia ai le ea i totonu o se fale e ala i le alu'ese mai o le ea mai le fale.Ona ulufale atu lea o le ea fou i totonu o le fale e ala i savili pasif po o isi savili faapena.

O nei faiga e taugofie ma faigofie ona faʻapipiʻi.O le fa'atulagaga o lo'o fa'aalia ai ili fa'avevela e fa'afeso'ota'i i se mea fa'asuavai se tasi i totonu o le fale e aveese ai le ea.O le tele o tagata e ona fale latou te fa'aogaina nei faiga i totonu o faleta'ele ma umukuka o lo'o tele atu ai mea filogia.

fa'avevela fa'afefe

Peita'i, e mafai fo'i ona fa'aogaina e ili fa'asuavai ni potu se tele i totonu o le fa'a'au'au fa'atotonugalemu.O lo'o iai se ili i le fogafale pito i lalo po'o le fa'afale.

O ala o le ea e fa'afeso'ota'i potu 'ese'ese i le ili (faleta'ele ma umukuka e aofia ai), ma fa'ate'a e le faiga le ea e maua mai ia i latou i fafo.Mo le lelei o le fa'atinoga, e mafai ona e fa'apipi'i fa'alelei fe'avea'i fe'avea'i i potu 'ese'ese e fa'ataga ai le ea fou i totonu o le fale a'o fa'a'a'a atu e le ta'a'alo i fafo.

E ui lava i nei faʻamanuiaga, e mafai e le faʻafefe o le ea e mafai ona faʻatagaina mea filogia i totonu o le fale faʻatasi ma le ea fou.

E mafai fo'i ona latou toso mai kasa mai fa'avevela vai, mea fa'agogo, ma isi mea faigaluega a le fale e mafai ona fa'avaivaia ai le ea i totonu.O lea la, pe a latou tamo'e fa'atasi ma le fa'avevela fa'avevela, o le a tele atu mea fa'aleagaina i totonu o lou avanoa i totonu.

O le isi itu fa'aletonu o lenei faiga e ono fa'amalosia ai lau fa'avevela ma le fa'amalieina o atina'e e galue malosi talu ai e le mafai e le ea fa'alelei ona aveese le susu mai le ea sau.O le mea lea, o lau HVAC system o le a galue malosi e totogi ai le maualuga o le susu.

Sapalai Ventilation

Tuuina atu masini ea, i se isi itu, e galue e ala i le mamafa o le ea i totonu o lou fale.O le fa'amalosia o le ea i totonu e fa'aolaina ai le ea i fafo i totonu o lou fale.O le ea i totonu e alu ese mai pu, va'aiga ala ili, ma isi savili o lo'o iai, aemaise lava pe a iai sau HVAC system.

E pei o se faiga ea fa'a'avevela, e taugofie ma faigofie ona fa'apipi'i.E mana'omia se ili ma alavai e sau ai le ea fou i totonu o potu.E sili atu le lelei o le sapalai o le ea nai lo le fa'avevela o le ea i totonu.

sapalai ventilation

O le fa'amalosiina o le ea i totonu e aveese ai mea filogia, allergens, pollens, pefu, ma isi vaega o lo'o ulu atu i totonu o le fale, ma fa'amautinoa e le o fa'aea.

E galue foi le faiga e aunoa ma le faatosinaina mai o mea filogia mai vai faamafanafana, afi afi, ma isi mea faigaluega a le fale.

O lena tala, e taua le manatua o le sapalai ea e sili ona aoga i itulagi mafanafana.Talu ai ona o lenei faiga e faʻamalosia ai le ea i totonu, e mafai ona mafua ai le maualuga o le susū i totonu o le fale i le taumalulu ma maualalo le vevela o le potu.

Ae paga lea, e mafai foi ona faʻamalosia le tupu aʻe o le limu ma le pala i totonu o le fale, faʻalo, poʻo puipui i fafo pe a maualuga le susū i totonu e faʻatagaina ai le faʻafefe.

E fa'asoa fa'atasi uma faiga fa'a'avevela ma fa'apipi'i le fa'aletonu o le si'itia o le tau o pili o le malosi talu ai latou te le fa'ate'aina le susū mai le ea i fafo a'o le'i fa'ataga i so'o se avanoa.

Fa'a Paleni le Savili

O se faiga fa'alelei paleni e le fa'avaivaia pe fa'amalosia ai le ea i totonu.Nai lo lena, e aveese ai le ea tuai ma maua ai le ea fou i totonu o le fale i le aofaiga tutusa.

O lenei faiga fa'alelei e iai le fa'amanuiaga fa'aopoopo o le aveesea o le ea mai potu e maua mai ai le tele o le filogia ma le susu, e pei o le umukuka ma le faleta'ele.E fa'amama fo'i le ea i fafo a'o le'i tu'uina atu i totonu o le fale e fa'aaoga ai fa'amama fa'apitoa.

O lo'o fa'atino lelei le faiga fa'atasi ma ni ili e lua ma alavai e lua.O le ili muamua ma le alavai e aveese ai mea filogia i totonu o le ea, ae o le ili ma le ala o totoe e faʻafeiloaʻi ai le ea fou i totonu o le fale.

O se faiga fa'apenei e mafai ona taugata e fa'apipi'i se'i vagana ua iai sau fa'aoga HVAC e mafai ona fa'aogaina.

E aoga faiga fa'a'avevela paleni i so'o se tau.Peitai, e pei o isi ua uma ona tatou talanoaina, latou te le aveesea le susu mai le ea i fafo ae latou te lei faatagaina i totonu o le fale.O le mea lea, latou te saofagā i pili maualuga o le malosi.

 

Malosiaga Toe Fa'aola Ventilation System

O faiga e toe fa'aleleia ai le malosi (ERVs) o faiga fa'alelei sili ona lelei i aso nei ma sili atu ona maualuga.O le fa'afefea ona fa'afefeina le fale e fa'aitiitia ai le malosi ma, fa'atupu ai, pili o le malosi.

Faatasi ai ma lenei faiga, e mafai ona e faʻaititia le tau faʻamafanafanaina o le ea i le taimi o le taumalulu ona o le vevela mai le vevela vevela i totonu e faʻamafanafanaina ai le malulu i fafo e ulufale atu i lou fale.Ma, i le taumafanafana, e fesuiaʻi galuega e faʻamafanafana le mafanafana o loʻo sau i fafo, faʻaitiitia le tau malulu.

 

HRV

O se tasi ituaiga tulaga ese o le malosi toe faʻaleleia ventilator o le vevela toe faʻaleleia ventilator.O le vevela toe fa'aleleia o le ea (HRV) e toso mai le malosi vevela mai le ea i fafo i totonu i le taumalulu ma fa'aaogaina e fa'amafanafana ai le ea o'o mai.

ERV e fa'apena fo'i le fa'aogaina o masini fa'avevela.Ae ui i lea, e mafai ona latou toe maua uma le malosi mago (vevela) ma le malosi natia (mai le ausa vai).O le mea lea, e mafai e le faiga ona faʻaogaina le ea ma le susu.

I le taumalulu, o le ERV system e faʻafeiloaʻi le ausa vai faʻatasi ma le vevela mai le ea i fafo i totonu i le ea malulu o loʻo sau e faʻamautu ai le maualuga o le susū i totonu o le fale.

I le taumafanafana, o le a fesoasoani foi le faiga e faʻatonutonu ai le susu i totonu o le fale e ala i le faʻafefeina o le susu mai le ea i fafo i le ea matutu e alu i fafo.


Taimi meli: Sep-21-2022

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou
Tuu lau Feau